Haber

NUH’UN GEMİSİNİN SIRRI İSTANBUL’DA AÇIKLANDI

AĞRI’da Nuh’un Gemisi olduğu sanılan alandan alınan örnekler İstanbul Teknik Üniversitesi Laboratuvarı’na getirildi. Sonuçlardan sonra bölgede Nuh’un Gemisi’ne ait izler olabilir ya da olmayabilir. Çalışma süreçleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Prof. acaba bu keşifle böyle bir yola girebilir miyiz?” prof. Emin Çitfçi, “Yapacağımız bir keşifle sonuçlanacaksa çok büyük bir keşif olacak. Jeokimya ve mineralojiye dayalı bir çalışma olacağı için inşallah tartışılmaz sonuçlara ulaşacaktır.”

Kutsal kitaplarda anlatılan tufanda yer alan Nuh’un gemisi yüzyıllardır aranırken, Ağrı Dağı’nda olduğuna inanılıyor. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) ile İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) kurduğu araştırma ekibi, Nuh’un Gemisi kalıntıları olduğu düşünülen bölgede yaklaşık 2 ay önce çalışma başlattı. Valiliğin koordinasyonunda özel izinlerle yürütülen çalışma alanından toplanan 30’a yakın kaya ve toprak örneği, incelenmek üzere Ağrı’dan İstanbul’a üniversite laboratuvarına getirildi. Farklı disiplinlerde çalışılan süreçle ilgili olarak İTÜ Rektör Yardımcısı ve Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral ile İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emin Çiftçi açıklamalarda bulundu.

Yaklaşık 1 ay sürmesi beklenen laboratuvar çalışmalarının ardından Nuh’un Gemisi’ne ait izlerin bulunup bulunmadığı netlik kazanabilir. ‘FARKLLIKLAR NUH’UN GEMİSİNİ BELİRTİR Mİ? İTÜ Rektör Yardımcısı ve Maden Fakültesi Dekanı Prof. kimyasal analizlere tabi tutulabilir.Bu kimyasal analizlerde yapının o bölgenin genel mineralojisine ve o bölgenin jeolojisine uygun bir kimyası vardır.Bir fark yok mu?Bu fark Nuh’un gemisine mi işaret ediyor? MİLYARDA 1’E KADAR ELEMENT OKUMA İMKANI’ Dr. Kumral, “Bu çalışmanın sonucuna göre proje daha da detaylandırılacak. O arazi genel hatlarıyla ele alınacaktır. Çok daha ince numuneler yapılacak. Yeraltının tabiri caizse tomografisi çekilecek. Bir selden çıktık, onlardan eser var mı yok mu? Bunu ortaya çıkarmamız gerekiyor. “Daha sonra gemiyi boşaltan insanlar nereye yerleştiler? Bununla ilgili bulgularımız olacak mı? Olacak mı? Bunlar her zaman detaylı bir şekilde araştırılacaktır. Buradaki örnekler o bölgenin farklı yerlerinden alınmıştır. Kaya örnekleri, toprak örnekleri, sistematik. numuneler dik taraftan alınmıştır.Bunlara mineralojik açıdan bakılacaktır.Kaba “Hakikat jeokimyasal açıdan da incelenecektir. Analizlerimizde 1 milyarda bire kadar elementleri okuma imkanımız var. Bu geminin kalıntıları ne olabilir? Ahşap gemi olursa organik gemiler bulabilecek miyiz? Bunlar da incelenecek” dedi.Prof. Dr. Kumral, “Gemide bir ömür vardı. Bu gemide yaşayan insanlardan herhangi bir kalıntı olup olmadığı incelenecektir. Göbeklitepe keşfedildi, dünya tarihi sıfırlandı. Sanki bu keşifle böyle bir yola çıkabilecek miyiz? Bunu araştırmalarımız sonucunda hep birlikte göreceğiz. Daha da önemlisi bugüne kadar yapılmış en kapsamlı çalışma.” ‘BİNANIN DOĞAL MI SUNİ Mİ OLDUĞU BELİRLENECEK’ İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Faz 2 olarak adlandırılan ve “Numuneler bir hazırlık sürecinden geçiyor. Farklı işlemlerden geçtikten sonra mineral ve element içerikleri için analiz edilecektir. Çevresinde morfolojik olarak garip bir yapı olduğu için bölgede alışılmadık bir yapı olarak adlandırıyoruz. Yapay mı doğal mı anlamaya çalışıyoruz. Bu sonuç sadece bu yapı için değil çevresi için de örneklendiği için yapının çevresinde ve ortasında kimyasal bir kontrast var mı yoksa uyumlu mu bakacağız. “Eğer böyle bir gemi kalıntısı varsa bu odunların taşlaşmasını bekliyoruz, taşlaşmış odun olur. Bir dokusu var. Böyle bir belirti varsa mikroskop çalışmaları gösterecek. Jeokimya ve mineralojiye dayalı bir çalışma olacağı için, İnşallah geri dönülmez sonuçlar bulur” dedi.

‘TARTIŞMA SONA ERECEK’

prof. Çiftçi, “Bu süreçte birçok manzara ve gözleme dayalı çalışmalar yapıldı. Buradaki amacımız ilk kez bu ölçekte. Özel izinle bu çalışmayı yaptık. Eğer bir keşifle sonuçlanacaksa biz de yaparız.” yapın bu büyük keşif olur.Tam tersi bir durum da olabilir ama en azından tartışma burada biter diyeceğiz jeoloji mineraloji jeokimya böyle bir yapı yok diyor diyeceğiz bu tamamen doğanın oyunu. Eski bir heyelan bölgesi gemi silueti oluşmuş buna bir nokta koymak lazım bu bir efsane burada olmazsa aramalar devam eder o bölge cazibesini kaybetmez gemi denen şey var Ağrı Dağı ile de bir ilgisi yok. Aramalar devam edecek. Biz de merak ediyoruz. Yaklaşık bir ay sonra sonuçlar çıkabilir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu